At udføre SEO på en WordPress hjemmeside, er faktisk legende let. Du skal hverken ned og rode i koden af dine hjemmeside, eller arbejde steder der måske gør dig utryg. Jeg ved ihvertfalde at mange ikke, er vilde med at sidde og arbejde direkte i html, eller php kodningen.
Når vi snakker om WordPress SEO – Alså søgemaskineoptimering på din WordPress hjemmeside, så snakker vi om funktioner og indstillinger, som er næsten alt for let at pille ved når du skal udføre on page SEO.
Det er sømænd bare en kæmpe fordel for dig som nu vil igang med søgemaskineoptimering.
I artiklen her kommer vi igennem opsætningen, og hvilke wp plugins som vi selv anvender, og kan anbefale dig at bruge. Vi kommer ikke så meget omkring det at finde ud af hvad du skal optimere imod. Altså med andre ord, du skal selv vide hvilke søgeord du skal findes på. Måske du allerede er klar over det, eller skal igang med din søgeordsanalyse. Her kommer vi lidt ind på hvilke værktøjer du kan anvende, når du skal finde dine søgeord, eller nye potentielle søgeord.
HVORDAN LAVER DU SEO PÅ DIN WORDPRESS HJEMMESIDE?
Ja, hvordan laver du så SEO på din WP hjemmeside?
Der er et par ting vi skal have optimeret på din WordPress side.
Der er hundredevis af knapper du kan dreje og trykke på, når vi taler om det at søgemaskineoptimere. Men nogle af de vigtigste punkter som du skal skrue på, når vi skal have gang i vores WordPress SEO plugin, er blandt andet din URL-sti, de enkelte siders title tags, og meta description, indholdsoptimering af aktuelt indhold samt nyt indhold, Headers og schema.
Jeg kommer ind på herunder hvad og hvordan du gør.
URL OPTIMERING
Dine URL’s er noget af det første du skal have styr på. Både fordi at de er lækrere at se på, men også fordi du her kan anvende et udvalgt søgeord, der er relevant for den pågældende side.
Har du en landingsside der handler rodbehandling, vil et url som denne her se både dum ud, men også være Uoptimeret.
Eksempel på dårlig optimeret URL: ditdomænenavn.dk/vi-udfoerer-rodbehandlinger-hver-dag/
i stedet kunne, og bør den måske se sådan her ud: ditdomænenavn.dk/rodbehandling/
Dette er det første vi også skal have styr på i WordPress’s standard indstillinger, under Indstillinger->Permalinks
Her er den indstillet til som standard at vise dine urls således: https://ditdomænenavn.dk/?p=123
Hvilket er noget pjat, og bare skal ændres i en fart. Du skal derfor vælge den der hedder: Post name.
Så vælger den automatisk din overskrift fra dine sider og artikler, og anvender i URL stien. Denne skal du dog huske at forkorte eller tilpasse så det giver mening, optimeringsmæssigt.
TITLE TAG OG META DESCRIPTION
Title tags er det uddrag du ser som overskriften på resultaterne, i en Google søgning.
Her skal du ud fra artiklens indhold, og dit udvalgte søgeord optimere title tagget.
Du kan ved de fleste SEO plugins til WordPress udvælge et fokus søgeord, som du indtaster, og så vil seo pluginnet udefra søgeordet, analysere din tekst, title+meta, billeder og mange andre ting.
Du har nok set, at Google godt kan finde på at afkorte nogle titles i SERP’en (overskrifterne fra resultatsiden i Google). Så det er vigtigt at optimere disse tekster, så de ikke bliver for lange, og du så risikerer at de bliver afkortet.
Det er forskelligt fra enhed til enhed, hvornår Google afkorter din tekst. Men ved hjælp fra dit SEO plugin får du en nogenlunde rettesnor, i forhold til om dine tekster i title+meta description er blevet for lange.
INDHOLDSOPTIMERING - SEO TEKSTER
Dit indhold på siden, fx. tekst og billeder som indgår på din side, skal gerne optimeres udfra dine udvalgte søgeord. Også her er WordPress SEO pluginnet med til at give dig et praj om hvor godt optimeret dit indhold er.
Det eneste du bare ALTID skal huske, er at det jo ikke er kunstig intelligens eller noget. Så en fejl mange begår, er at sidde i timer og bliver ved med at se om man kan få alle knapper til at blive grønne. Og det er langt fra nødvendigt.
Så brug aldrig for lang tid på at sidde og blive ved at ændre på dit indhold, for at gøre værktøjet glad. Det kommer der sjældent noget godt ud af.
HEADERS
Dine headers på dine sider, er også en vigtig del, af det at udføre SEO på din WordPres hjemmeside, og ja alle slags hjemmesider. Headers er på dansk “bare” en overskrift. OG der er en regel du skal prøve at huske.
Den første overskrift er den der fortæller både brugeren, og Google om siden indhold/emne, denne bliver også kaldt for H1, og ser sådan her ud i den rå html kode: <h1>Den første overskrift</h1>.
Og denne bruger du altså KUN 1 gang, og KUN 1 gang.
Herefter kommer så underoverskrifterne som kaldes H2, H3, H4, H5 og H6. Du skal bare koncentrere dig om H1 til H3, og i sjældne tilfælde H4, men næsten aldrig anvender man H5 og H6.
Så en opbygning af en sides over og underskrifter kunne se sådan her ud:
<H1>Første Overskrift</H1>
<H2>Underoverskrift</H2>
<H3>Under Underoverskrift</H3>
<H3>Under Underoverskrift</H3>
<H2>Underoverskrift</H2>
Sådan opbygger og opstiller man sine overskrifter hierarkisk.
Disse overskrifter skal du naturligvis også huske at anvende dine søgeord, eller søgetermer i hvis det giver mening.
HEADERS
Schema markup er en af de optimeringspunkter som er blevet legende let, ved hjælp af et SEO plugin.
Men hvad er Schema?
Ønsker man at opnå det man i fagudtryk kalder for “rich snippets” kræver det at man anvender Schema markup. Schema markup er en kode som bliver lagt ind på din hjemmeside, kun synlig for søgemaskinerne. Alt efter hvilken type indhold du har.
Har du en hjemmeside med opskrifter, og ønsker at få dine opskrifter fremhævet SOM en opskrift i Google, ligesom billed eksemplet herunder.
Sælger du produkter online, kan det måske være du skal have det man kalder for “product type markup”. På den måde giver man en masse information til Google om, at dette er et produkt, med disse specifikationer, prisen på produktet, lagerstatus og mange andre ting. Bla. får du mulighed for at få de her kendte stjerner med i søgeresultatet. Prøv at se billedet herunder. Her ser vi en side hvor denne markup er anvendt.
Disse er nogle af de mest anvendte schema markups, men der komme løbende flere og nye typer til:
- How to markup
- FAQ markup
- Review markup
- Software markup
- Recipe markup
- Product type markup
Du kan læse meget mere om struktureret data her: https://ahrefs.com/blog/structured-data/
BEDSTE WORDPRESS SEO PLUGIN 2021
Hvilket WordPress SEO plugin skal du så vælge?
Der findes et hav af SEO plugins, og som ny i feltet kan det være svært at vide hvilke man skal kaste sig ud i at prøve. Nogle af de mest populære, og mest anvendte SEO plugins til WordPress er Rank Math, Yoast og SEOPress. Min favorit er Rank Math, skarpt efterfulgt af SEOPress. Yoast er jeg dog ikke stor fan af.
Det skal siges at der findes mange flere SEO plugins til WordPress som jeg slet ikke tager med her. Jeg har kun valgt 3 af de mest anvendte. Mange af de andre plugins kan noget nær det samme, men jeg tager også højde for at have et brugervenligt SEO plugin, og ikke mindst et som ikke er for tungt for systemet.
SEOPRESS
SEOPress er et af mine favorit SEO plugins, og jeg anvender den på rigtig mange af mine hjemmesider.
Den er ekstrem brugervenlig, og så får du oven i købet ekstremt mange funktioner og optimeringsmuligheder i deres gratis version af pluginnet.
Vælger du at betale for SEOPress pro får du en masse udvidelser, og til en virkelig overskuelig pris på kun 39$ per år, og kan anvendes på lige så mange hjemmesider som du har lyst til.
Hvis du har anvendt et andet SEO plugin, har SEOPress også en funktion, der gør at du blot kan klikke på en snak, og importere alle de ting du har lavet over i SEOPress.
SEOPress er på nuværende tidspunkt installeret +100.000 gange på WordPress hjemmesider rundt omkring i verden.
Du kan se alle funktioner som SEOPress free og pro indeholder her
Rank Math
Rank Math er den seneste stykke tid blevet ekstremt populær. Og det er der en rigtig god grund til.
Som med SEOPress, får du med den gratis version af Rank Math næsten uendelig mange muligheder. Og du får det naturligvis serveret på en let og overskuelig måde.
Rank Math har i skrivende stund +600.000 aktive installationer i verden.
Personligt er jeg selv begyndt at anvende Rank Math Pro mere og mere. Og er så småt ved at have migreret til dette plugin på alle mine sider.
Rank Math tilbyder 3 udgaver af sit WordPress SEO plugin, Free, Pro og Business.
Du kommer rigtig langt ved blot at anvende deres gratis udgave af pluginnet. Jeg bruger selv Pro versionen, som koster blot 59$ om året.
Se hvilke funktioner der indgår i Rank maths plugins her
Dette plugin anbefaler jeg dig at anvende
YOAST
Mange anvender Yoast, men jeg synes personligt selv at tiden er rendt fra dem. Og så har der bare i tidens løb været alt for mange “hovsa” fejl med deres plugin over tiden. Så personligt har jeg migreret alle mine egne sider, og også mine kunders sider til henholdsvist Rank math og SEOPress.
Yoast er uden tvivl helt fint til dig der skal i gang med at søgemaskineoptimere din WordPress hjemmeside, og du kommer rigtig langt med den gratis version.
Yoast SEO er nok den mest anvendte plugin, og har godt +5 millioner aktive installationer i verden.
OG der er ingen tvivl om, at er man begynder, og skal blot igang med at søgemaskineoptimere sin hjemmeside. Så er Yoast SEO et ganske udemærket SEO plugin.
Mulighederne i Yoast Free, er ok. men også indskrænkede. Og ofte vil man have brug for at købe premium versionen. Men det stopper desværre ikke blot der. Yoast har lavet 5 udvidelser til Free udgaven, som koster imellem 69 og 89$…per styk, per år. du kan se udvidelser og priserne her
Funktionerne som indgår i free versionen kontra premium versionen, kan du læse mere om her. Og her skal du lægge mærke til at det er priser per website.
SEO PLUGINS KONKLUSION
Skal du ud og have fat i et gratis SEO plugin som har de flest nødvendige funktioner, anbefaler jeg Rank Math, og herefter SEOPress. Yoast er for indskrænket.
Er du villig til at betale for at have ALLE optimeringsfunktioner, ville jeg gå med Rank Math. Her bliver Yoast SEO bare alt, alt for dyr, hvis du skal ud og betale for den. Det opvejer slet ikke funktionerne, når du får præcist det samme ved at købe Rank Math Pro. Og er prisen for meget for Rank Math, så vælg SEOPress. Det er et virkeligt lækkert SEO plugin, og jeg kan varmt anbefale den.
BEDSTE SEO VÆRKTØJ TIL WORDPRESS BRUGERE
Før du begynder at anvende dit nye WordPress SEO plugin, skal du naturligvis have styr på dine landingssider, og deres søgeord. Eller hvad du kan optimere dem mod.
Her findes der også et hav af værktøjer som du kan bruge, når du skal analysere dig selv og dine konkurrenter.
SEO værktøjer som vi selv bruger, og som vi kan anbefale er blandt andet:
Morninscore, Ahrefs, Semrush, ScreamingFrog, Google Search Console og en håndfuld andre muligheder, både betalte og gratis.
Jeg har faktisk skrevet en artikel kun om de bedste SEO værktøjer, både gratis og betalt.